مقالات

مقایسه کلیدهای لمسی و کلیدهای معمولی

مقایسه کلید لمسی و معمولی

وقتی یک گروه شروع به ساخت و ساز ساختمان می‌کنند باید در میان آن‌ها مهندس برق‌ و تکنسین برق هم حضور داشته باشد، چرا که یکی از اجزا مهم در ساختن هر ساختمانی سیستم برق‌‌کشی، نورپردازی و روشنایی آن است. امروزه از نورپردازی‌های بسیار شیک و رنگارنگ در تزئین نمای ساختمان استفاده می‌کنند و مثل گذشته کار روشنایی ساختمان محدود به سیم کشی داخل ساختمان نیست.

سیستم سیم کشی و روشنایی ساختمان، شامل وسایل و تجهیزات الکتریکی زیادی است، کلید یکی از این وسایل الکتریکی است. کار کلید قطع و وصل جریان برق، به عبارت دیگر کنترل جریان برق است.

کلیدها در گذشته شکل ساده و ابتدایی داشتند و کار با آن‌ها آسان بود ولی امروزه انواع مختلفی از کلید‌ها به بازار آمده‌اند که در مواردی کار با آن‌ها نیازمند آموزش اندکی است. مثل کلید‌های لمسی و کلید‌های هوشمند که قابلیت کنترل از راه دور با ریموت و تلفن همراه را دارند.

علاوه بر این، کلیدها از نظر ظاهری هم تغییرات زیادی داشته‌اند و امروزه در شکل‌ها و رنگ‌های مختلفی ساخته و به بازار عرضه می‌شوند و متخصصان دکوراسیون داخلی می‌توانند متناسب با نیاز و طراحی خود، از انواع آن‌ها استفاده کنند. طراحان دکوراسیون داخلی به ظاهر کلید، شکل، رنگ، ابعاد، جنس و مدل کلید، در طراحی خود اهمیت فراوانی می‌دهند و آن را یکی از جزئیات مهم طراحی دکوراسیون داخلی می‌دانند و معتقدند نقش مهمی در زیبایی دکوراسیون داخلی ایفا می‌کنند.

اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه ساخت کلید داشته باشیم می‌بینیم که اولین کلید و پریز در سال ۱۸۸۴ ساخته شد که شکل ساده‌ای داشت و به مرور زمان انواع مختلف و پیشرفته‌تر از آن‌ها وارد بازار شد.

نکته‌ای که در ساخت و استفاده از کلیدها باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد بحث ایمنی است، چرا که این وسایل با جریان برق ارتباط مستقیم دارند.

انواع کلید‌ها

کلیدهای سوئیچی: این نوع از کلید، قدیمی‌ترین نوع آن است و همه شما در خانه‌های قدیمی یا حتی اکنون در خانه‌های خود آنها را دیده‌اید. این نوع از کلید خود انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

کلید تک پل: کلیدهایی هستند که فقط یک اهرم برای قطع و وصل جریان برق دارند، به عبارت دیگر از طریق این کلید فقط میتوان یک جریان برق را کنترل کرد.

کلید دو پل: بر روی این نوع کلید دو اهرم وجود دارد و از طریق آن‌ها می‌توان دو جریان برق را کنترل کرد، دو کلید بر روی یک قاب است.

همچنین بخوانید :  پرفروش ترین کلید و پریز در بازار ایران کدام است؟

کلید سه پل: از طریق این کلید می‌توان سه جریان برق را کنترل کرد. بر روی بدنه کلید سه اهرم برای کنترل سه جریان متفاوت تعبیه شده است.

کلید صلیبی: از این کلید برای کنترل چندین مصرف کننده در یک نقطه، استفاده می‌شود، مثل جریان برق و روشنایی در راهرو آپارتمان‌ها

کلید جیوه‌ای: این نوع کلید در مدارهای فرعی با بار کم مورد استفاده قرار می‌گیرند مثل مدارهای موجود در اتاق عمل یا کلیدهای موجود روی دیگ‌های بخار.

کلید دیمر: این کلید در مکان‌هایی که باید جریان نور یکنواخت باشد مورد استفاده قرار می‌گیرد مثل سالن‌های تئاتر.

کلیدهای لمسی: این کلیدها مجهز به سنسورهای حرارتی هستند و با حس گرمای دست، جریان برق را قطع و وصل می‌کنند. از این کلیدها بیشتر در خانه‌های بسیار لوکس استفاده می‌کنند.

کلید لمسی

کلیدهای دارای حسگر حرکتی: این کلیدها با حضور فرد در یک مکان روشن و با خروج او خاموش می‌شوند از این رو برای صرفه جویی در مصرف برق و انرژی مفید هستند و همچنین برای افرادی که فراموشی دارند، مناسب است.

کلیدهای تایمری: این کلیدها دارای قابلیت تنظیم، برای زمان‌های مختلف، هستند. و بیشتر در مکان‌هایی که نباید چراغ زیاد روشن باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرند مثل راه پله‌های ساختمان یا پشت بام و حیات.

کلید تبدیل: برای کنترل یک جریان از چند نقطه است. مثل کلیدهای تعبیه شده در راهرو ساختمان‌ها که یک لامپ یا گروهی لامپ را از چند نقطه روشن و خاموش می‌کند، یا اتاق‌های بزرگ و سالن‌هایی که چند در ورود و خروج دارند.

آنچه که در بالا مورد بررسی قرار گرفت، دسته‌بندی انواع کلید بر اساس کاربرد و استفاده بود، علاوه بر این، کلیدها را بر اساس موارد دیگر هم دسته‌بندی می‌کنند که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم (دسته‌بندی بر اساس):

  • نوع اتصال: یک جهته و دو جهته، یک جهت مثل یک پل و دوپل و چند جهته مثل تبدیل و صلیبی
  • نوع تغذیه: AC , DC
  • روش نصب کلید: روکار، توکار، نیمه‌کار، تابلویی
  • درجه حفاظت در برابر عبور جریان برق: با پوشش، بدون پوشش
  • درجه حفاظت در برابر نفوذ آب: معمولی، حفاظت شده در برابر نشت آب، حفاظت شده در برابر فوران آب.
همچنین بخوانید :  استاندارد‌های نصب کلید و پریز برق

پیشرفت تکنولوژی و علاقه مردم به خانه‌های هوشمند باعث شده است که تنوع ارائه وسایل الکتریکی مربوط به این خانه‌ها، در کنار کاهش هزینه‌های انرژی و مدیریت و کنترل منزل از راه دور، روز به روز بیشتر شود.

وسایل الکتریکی در طول زمان دچار تغییرات و پیشرفت فراوانی شده است، کلید برق هم یکی از وسایل و محصولاتی است که دستخوش این تحولات بوده است. و این عامل باعث شده علاوه بر کیفیت و ایمنی، فاکتورهای دیگری هم در انتخاب و خرید کلید مورد توجه خریداران قرار بگیرد.

در زمینه تولید وسایل الکتریکی شرکت‌های مختلفی فعالیت می‌کنند، یکی از این شرکت‌ها، شرکت ایران الکتریک است. شما می‌توانید برای آگاهی کامل از انواع کلید‌ها و کاربردهای هر یک از آن‌ها، با مشاوران این شرکت تماس گرفته و پس از دریافت اطلاعات و راهنمایی‌های کامل اقدام به خرید کنید.

مقایسه کلیدهای ساده و لمسی

همانطور که در بالا اشاره شد؛ کلید‌ها انواع مختلفی دارند که می‌توان آن‌ها را به دو‌بخش کلی تقسیم کرد؛ یکی کلیدهای ساده هستند و به اصطلاح کلیدهای مکانیکی و فیزیکی هم نامیده می‌شوند، برای استفاده از این کلیدها یک اهرم را بالا و پایین می‌کنیم یا فشار می‌دهیم و دوم کلیدهای لمسی و حسی هستند که با لمس توسط دست یا حسگر روشن و خاموش می‌شوند.

وجه شباهت انواع کلیدها، هم ساده و هم لمسی، این است که؛ همه آن‌ها یک کارایی اصلی دارند و آن هم  قطع و وصل جریان برق است. اما این دو دسته از کلید‌ها دارای تفاوت‌هایی هم هستند که در ادامه بیشتر در مورد آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

کلید‌های ساده

شامل همه انواع کلیدهای مکانیکی هستند، مثل کلیدهای سوئیچی، تبدیل، صلیبی، جیوه‌ای. در ساختار این نوع کلیدها مکانیزم پیشرفته‌ای بکار نبرده‌اند. و از دو قسمت بدنه یا قاب و هسته درونی، تشکیل شده است.

کلید برق معمولی

کلیدهای لمسی

کلیدهای لمسی در اندازه‌های مختلفی عرضه می‌شوند اما معمولا با کلیدهای ساده یا کلیدهای معمولی در یک اندازه هستند و در هنگام بازسازی منازل و تعویض کلیدها میتوان آن‌ها را در همان جای کلیدهای ساده جاگذاری کرد. عوامل متعددی باعث تولید انواع کلیدهای لمسی شده است که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تمایل به داشتن خانه‌های هوشمند
  • صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی
  • مدیریت و کنترل منازل از راه دور
همچنین بخوانید :  چرا کلید و پریز بژ برای خانه شما مناسب است؟

کلید لمسی

کلیدهای لمسی در مقایسه با کلیدهای ساده مکانیزم پیچیده‌تری دارند و به دو نوع کلیدهای لمسی ساده و کلیدهای لمسی هوشمند تقسیم‌بندی می‌شود. این دو نوع از کلیدهای لمسی، شباهت‌های زیادی به یکدیگر دارند، از نمونه این شباهت‌ها، می‌توان به شکل ظاهری آن‌ها اشاره کرد، هر دو دارای صفحه‌های لمسی هستند که به گرمای دست حساس هستند و با لمس دکمه‌هایی که روی آن‌ها تعبیه شده است می‌توان آن‌ها را روشن و خاموش کرد یا اگر تایمر داشته باشند، آن را روی زمان مورد نظر تنظیم کرد.

تفاوت عمده انواع کلیدهای لمسی این است که، در نوع هوشمند قابلیت کنترل از راه دور، وجود دارد. قیمت کلید‌های لمسی هوشمند بیشتر از سایر انواع کلید است و به نوعی نماد لوکس و هوشمند بودن ساختمان است.

با آمدن کلیدهای لمسی به بازار کلیدها، این بازار از حالت یکنواختی قبلی درآمده و به یک بازار رقابتی تبدیل شده است. و روز به روز بر امکانات و قابلیت‌های آن‌ها افزوده ‌می‌شود و همین هم باعث، رقابت شرکت‌های مختلف تولید کننده در این زمینه می‌شود. شرکت ایران الکتریک هم، در عرصه و تولید کلید پریز همواره رقابت داشته است و با ارائه انواع وسایل و تجهیزات الکتریکی پیشرفته به هم‌وطنان عزیز، توانسته گام مهمی را در ایجاد رفاه مشتریان بردارد.

نتیجه‌گیری

برای هر ساختمانی، بسته به نوع کاربرد کلید، سلیقه سازندگان ساختمان و هزینه‌ای که برای آن صرف می‌کنند، کلید‌های مختلفی بکار برده می‌شود. کلید‌ها در کل دو نوع هستند یا ساده یا لمسی. کلید‌های ساده دارای یک یا چند اهرم برای قطع و وصل جریان برق هستند و کلید‌های لمسی دارای یک صفحه تاچ هستند و با حرارت دست و لمس کردن، جریان برق را کنترل می‌کنند.

 کلیدهای لمسی خود دارای دو نوع ساده و هوشمند هستند و تفاوت آن‌ها در قابلیت کنترل از راه دور مدل هوشمند است. کلیدهای ساده در مقایسه با کلیدهای لمسی ساختار ساده‌تری دارند و نحوه‌ی کار با آن‌ها راحت‌تر است. همچنین قیمت کلیدهای ساده کمتر است..

ولی امروزه به دلیل استقبال مردم از زندگی مدرن و هوشمند، کلیدهای لمسی هم طرفداران زیادی پیدا کرده و بیشتر خانه‌های لوکس از این نوع کلیدها استفاده می‌کنند. با مراجعه به وب سایت ایران الکتریک می‌توانید اشکال مختلفی از این کلیدها و قیمت‌ آن‌ها را مشاهده کنید.

2 دیدگاه در “مقایسه کلیدهای لمسی و کلیدهای معمولی

  1. گفت:

    سلام ممنون از مطالب مفیدی که به اشتراک گذاشتید

    1. گفت:

      ممنون از دیدگاه شما

نظرات بسته شده است.