نصب کلید و پریز خانه یکی از اساسیترین کارهایی میباشد که هر فرد با اندکی پیش زمینه، قادر است تا به آسانی این کار را انجام دهد. اگر هم در انجام دادن این کار حرفهای هستید، پیشنهاد میکنم که مطالب زیر را یکبار مطالعه کنید تا نکات اصلی و اساسی نصب کلید و پریز را به شکل اصولی آموزش ببینید.
نکاتی که پیش از شروع نصب کلید پریز باید بدانید
1. منبع تغذیه برق را قطع کنید. فیوز مناسب را بردارید یا مدار شکن مناسب را خاموش نمایید.
2. مطمئن شوید که هیچ کس دیگری به منبع تغذیه برق دسترسی ندارد تا در حین کار آن را دوباره وصل کند.
3. اگر در حال تعویض اتصالات موجود هستید، اکنون میتوانید کارتان را آغاز کنید.
4. داخل هر جعبه نصب موجود را تمیز کنید، هر گونه زباله یا گرد و غبار را پاک نمایید.
5. مطمئن شوید که تمامی پیچهای ثابت موجود، محکم هستند و بیرون نمیزند.
6. اطمینان حاصل نمایید که از درجه بندی و نوع کابل مناسب استفاده می کنید.
7. قبل از سیم کشی بدانید که چیدمان اتصالات ترمینال را به درستی بلد هستید؛ زیرا اتصالات می توانند متفاوت باشند.
استاندارد نصب کلید و پریز در ارتفاع
یکی از مهمترین مسائلی که در نصب کلید و پریز خانه مهم است، رعایت استانداردهای نصب کلید و پریز از جمله ارتفاع نصب کلید و پریز میباشد که باید حتما طبق نقشه برقکشی ساختمان به درستی در نظر گرفته شوند. این استاندارد در مکانهای متفاوت مانند آشپزخانه، حمام یا اتاق خواب با یکدیگر فرق میکنند. همچنین استاندارد نصب کلید و پریز در کنار هم نیز باید رعایت بشود. در این قسمت چند نکته مربوط به رعایت فاصله هنگام نصب کلید و پریز و استانداردهای آن را برای شما بیان خواهیم کرد:
- توجه نمایید که هنگام نصب کلید پریز در کنار هم باید فاصله مرکز تا مرکز قوطیهای برق (با در نظر گرفتن جداکننده) نباید کمتر از 91 میلیمتر باشد؛ درحالی که این فاصله بدون در نظر گرفتن جدا کننده، از 71 میلیمتر نباید کمتر باشد.
- ارتفاع کلید برق روشنایی در حالت استاندارد از سطح زمین باید 110 تا 120 سانتیمتر باشد.
- ارتفاع استاندارد پریز در حمام از سطح زمین باید 120 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
- استاندارد ارتفاع پریز در آشپزخانه از سطح زمین 60 و 120 سانتیمتر است.
- ارتفاع استاندارد پریزهای برق، تلفن و آنتن از سطح زمین 30 تا 40 سانتیمتر باید باشد.
ابزارهای مورد نیاز برای نصب کلید و پریز
برای نصب کلید و پریز خانه ما نیاز به یکسری از ابزارها داریم که در این کار استفاده میشوند، جدید یا قدیمی بودن ساختمان و محل نصب کلید پریزها اهمیتی ندارند. اما ابزارهایی که برای نصب کلید یا پریز برق به آنها احتیاج داریم به شرح زیر است:
- فازمتر
- سیم چین
- پیچ گوشتی (چهارسو یا دوسو)
- چسب برق
مراحل نصب کلید و پریز برق خانه
نصب کلید و پریز مدل جدید بدون حضور برقکار و یا فردی که متخصص است، امکان پذیر نیست. اما تعویض کلید یا پریز قدیمی به سادگی ممکن میباشد و تنها کافی است تا مراحل زیر را به ترتیب انجام بدهید:
مرحله اول: قطع کردن جریان برق
پیش از انجام هر اقدامی جهت نصب کلید و پریز، باید فیوز برق منزل و یا محلی را که قصد تعویض کلید یا پریز آن را دارید، قطع نمایید. بعد از قطع نمودن جریان برق، با استفاده از فازمتر از قطع بودن جریان الکتریکی اطمینان حاصل کنید.
مرحله دوم: جدا کردن کلید و پریز قدیمی
تعویض کلید و پریز قدیمی با مدلهای جدیدی که در بازار موجود میباشد، یکی از کارهای نوسازی منزل است. برای جدا کردن کلید و پریزهای قدیمی، در ابتدا نیاز است که روکش آنها را بردارید. برای انجام این مرحله، پیچی را که در وسط پریز قرار گرفته است باز نموده و با استفاده از یک وسیله نوک تیز، روکش کلید یا پریز را جدا نمایید. سپس نوبت خارج کردن پریز از داخل محفظه اصلی میرسد.
برای انجام این کار، دو عدد پیچ چهارگوشه که در دو طرف کلید و پریز قرار دارد را باز نمایید. با باز کردن پیچها، گیرههایی که کلید و پریز را در داخل محفظه نگه داشته شده است، شل میشوند و به راحتی میتوان کلید و پریز قدیمی را جدا نمود.
اگر در زمینه برق کاری ماهر هستید، پس از جدا کردن کلید و پریز قدیمی، سیمهایی که به آن متصل هستند را نیز جدا کنید. زیرا بعد از گذشت مدتی سیمهای رابط کهنه شده و نیاز به تعویض دارند.
مرحله سوم: تشخیص سیمهای برق
در ابتدا باید سیمهای فاز و نول را مشخص نمود. برای تشخیص باید از فازمتر استفاده شود. با رعایت نکات ایمنی، فاز متر را به هر یک از سیمها وصل کرده و دکمهای که در ته فازمتر قرار دارد را فشار میدهیم. در صورتی که چراغ فازمتر روشن شود، سیم فاز میباشد و غیر این صورت، سیم نول است. توجه کنید که در این مرحله فیوز بخش مربوطه خاموش میباشد.
اگر در حال عوض کردن پریز برق هستید، قبل از انجام هرکاری میتوانید به وسیله فازمتر مشخص نمایید کدام ورودی پریز فاز میباشد. بعد از قطع نمودن فیوز و در زمان جدا کردن سیمها از پریز، سیم مورد نظر را به وسیله چسب برق علامت گذاری نمایید.
مرحله چهارم: نصب مکانیزم کلید و پریز برق
بعد از باز کردن رویه پریز یا کلید، سیمهای فاز و نول را به ترمینالهای مکانیزم برق وصل میکنیم. سپس کلید برق یا پریز را درون قوطی قرار داده و پیچهای چنگه را بسته تا مکانیزم درونی در جای خود ثابت بشود.
مرحله پنجم: نصب کادر تک خانه
در این مرحله کادر را روی مکانیزم برق قرار داده و آن را در جای خود محکم میبندیم. سپس رویه پریز برق را روی کادر قرار داده و پیچهای آن را با پیچ گوشتی و با دست (بدون دریل) میبندیم. سپس رویه کلید برق را با استفاده از گیره یا چفت در جای خود محکم کنید و برای انجام این کار باید کمی به رویه کلید یا پریز فشار وارد کنید.
مرحله آخر: وصل کردن فیوز برق
پس از اتمام اتصال کلید و پریز برق جدید، میتوانید فیوز را وصل کنید و برای اطمینان حاصل کردن، یکی از کلیدها را بزنید.
نتیجه گیری
برای نصب کلید و پریزهای خانه باید دقت کنید؛ زیرا این کار بسیار حساس است و در صورت یک اشتباه، احتمال برق گرفتگی وجود دارد. برای تهیه انواع کلید و پریز خانه در مدل ها و رنگ های مختلف، به سایت ایران الکتریک مراجعه کنید.