آشنایی با انواع پریز برق و کاربرد آنها
وسایل الکتریکی یکی از اجزاء مورد نیاز در ساخت هر ساختمانی است. برای ساخت یک ساختمان علاوه براستفاده از مصالح ساختمانی مثل آجر، آهن، سیمان، گچ و غیره باید از وسایل الکتریکی و به طور کلی سیستم سیمکشی هم استفاده کرد. سیستم سیمکشی ساختمان، شامل وسایل و تجهیزات الکتریکی زیادی است، کلید و پریز یکی از این وسایل الکتریکی است.
کار انواع کلید برق قطع و وصل جریان برق است یا به عبارت دیگر جریان برق را کنترل میکند و کار انواع پریز برق، اتصال جریان برق به سایر وسایل برقی است یا به عبارت دیگر جریان برق را انتقال میدهد. امروزه انواع کلید و پریز، برای مصارف مختلف، در شکلها و رنگهای مختلف ساخته و روانه بازار شده است که در ادامه به صورت مفصل در مورد هر کدام از آنها صحبت خواهیم کرد.
تاریخچه کلید و پریز
اولین کلید و پریز در سال 1884 ساخته شد و شکل ساده و ابتدایی داشت و به مرور زمان انواع مختلف و پیشرفته تر از آنها ساخته و به بازار عرضه شد. در سال 1884 فردی به اسم جان هنری هولمز فرایندی را برای قطع سریع جریان برق ابداع کرد که هنوز هم از آن فرآیند در برخی کلید و پریزها استفاده میشود.
به دنبال آن در سال 1917 فردی دیگر به اسم ویلیام جی نیوتون مکانیسم قطع سریع را گسترش داد و اولین کلید و پریز سوئیچدار را اختراع کرد. از آن زمان به بعد صنعت کلید و پریز توسعه زیادی پیدا کرد، تا جایی که امروزه کلید های لمسی و کلید های هوشمند که قابلیت کنترل از راه دور با ریموت و تلفن همراه را دارند، و پریزهای تایمردار و چند ورودی و غیره، وارد بازار شدند.
انواع پریز برق
پریز وسیله اتصال جریان برق، به وسایل برقی است. همانطور که اشاره شد پریزهای برق انواع مختلفی دارند و نحوهی استفاده از هر کدام مختلف است. پریزها معمولا در دو نوع ارتدار و بدون ارت ارائه میشوند. در انتخاب انواع پریز برق افراد زیادی دخیل هستند، یکی از این افراد طراحان دکوراسیون داخلی هستند.
طراحان دکوراسیون داخلی به شکل و رنگ کلید و انواع پریز برق در طراحی خود اهمیت میدهند و آن را یکی از جزئیات مهم طراحی دکوراسیون داخلی میدانند و معتقدند نقش مهمی در زیبایی دکوراسیون داخلی ایفا میکنند. نکتهای که در ساخت و استفاده از آنها باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد بحث ایمنی است، چرا که این وسایل با جریان برق ارتباط مستقیم دارند.
انواع پریز برق عبارتند از:
1_پریز تلفن: همانطور که اکثر شما در خانههای خود دیدهاید؛ پریزهای تلفن در گذشته به صورت دوشاخه و یا سه شاخه بودند ولی امروزه نسل جدیدی از این پریزها به بازار عرضه شده، که به صورت سوکتی است.
۲_پریز آنتن: به این نوع از پریز فیش آنتن هم گفته می شود که وظیفه آن برقراری ارتباط بین آنتن و ماهواره با دستگاههای گیرنده است.
۳_پریز شبکه: یکی دیگر از انواع پریز برق، پریز شبکه است. اغلب در ادارات مورد استفاده قرار میگیرد و وظیفه اتصال کابل شبکه با تجهیزاتی مانند مودم، کامپیوتر، لپ تاپ و غیره را بر عهده دارد. در دو نوع پریزUTP و پریز SFTP تولید و عرضه می شود.
۴_پریز برق UPS: این پریز ها، منبع ذخیره برق دارند و دستگاهی که به آنها وصل میشود را به این منبع ذخیره متصل میکنند. به طور کلی در ساختمانهایی که برق اضطراری توسط سیستم UPS تامین میشود باید پریزهای UPS برای اتصال این دستگاه به برق اصلی ساختمان، وجود داشته باشد.
۵_پریزهای چند کاربردی: پریز های قدیمی فقط دارای یک ورودی برای دو شاخه برق بودند، اما امروزه پریزهای جدیدی وجود دارد که چند ورودی دارد و از آنها برای اتصال جریان برق، اتصال تلفن و اتصال اینترنت استفاده میشود.
۶_ پریز برق ارت دار: تمام موارد فوق میتوانند هم به صورت ارتدار و هم بدون ارت ارائه شود؛ در واقع پریزهای ارتدار پریزهایی هستند که یک سیم ارت دارند. سیم ارت یک سیم است که برای تخلیه بار الکتریکی، به زمین متصل میشود و این سیم با تخلیه الکتریسیته ساکنی که در مدار وجود دارد، مانع از برق گرفتگی افراد میشود.
شرکتهای مختلفی در زمینه تولید وسایل الکتریکی فعالیت میکنند. شرکت ایران الکتریک یکی از پیشگامان موجود در این عرصه است که با تولید انواع وسایل الکتریکی، انواع پریز برق به هموطنان عزیز خدمترسانی میکند. مشاوران این شرکت با دادن اطلاعات کامل به مشتریان، آنها را در یافتن کالای مورد نظر خود کمک میکنند. به علت تنوع در شکل و ظاهر، تنوع در جنس مواد بکار رفته در تولید، کلید و پریزهای تولیدی این شرکت قیمت های مختلفی دارند. برای دیدن انواع مختلف از این وسایل و اطلاع از قیمتهای آنها میتوانید به وب سایت شرکت ایران الکتریک مراجعه کنید.
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم امروزه شکل ظاهری و نوع وسایل الکتریکی مورد استفاده در ساختمان، بسیار مورد توجه طراحان دکوراسیون داخلی قرار گرفته است، برای مثال آنها رنگ و شکل ظاهری( مربع، مستطیل و یا گرد بودن) کلید و پریز را با رنگ و اجزاء دیگر دکوراسیون، مطابقت میدهند.
و همچنین با توجه به نوع کاربری مکان وسایل الکتریکی متناسب با آن را انتخاب و استفاده میکنند. برای مثال کلید و پریز محافظت شده در برابر جریان آب را برای استخر بکار میبرند، یا کلید و پریز کریستالی، لمسی و حسی را برای ویلاها و خانههای بسیار لوکس و هوشمند بکار میبرند. شاید در این گونه مکان ها لوستر و چراغ های تزئینی بیشتر خودنمایی کند اما با کمی دقت میتوان به زیبایی این اجزاء کوچک بر روی دیوار، پی برد.
انواع پریز برق از دو قسمت تشکیل شده است:
۱_قسمت های درونی آنها؛ شامل سیم پیچی و اتصالات درونی است.
۲_قسمت بیرونی یا قاب؛ شامل قسمت بیرونی است که بر روی دیوار نصب میشود و قابل رویت است.
در انتخاب نوع وسایل الکتریکی که در ساخت یک ساختمان بکار میرود، عوامل مختلفی دخیل هستند از جمله: نوع کاربری ساختمان، دکوراسیون داخلی آن، نظر طراحان دکوراسیون داخلی و مقدار هزینهای که برای خرید در نظر میگیرند.
مواد بکار رفته در ساخت کلید و پریز هم یکی دیگر از عوامی است که انواع مختلفی دارد و این منجر به درجهبندی آنها، به جنس خوب و با کیفیت و جنس بد و بی کیفیت میشود. مواد باکیفیت نسوز هستند و در مواقع اتصالی آتش نمیگیرند وبه نوعی طراحی شدهاند که احتمال ایجاد جرقه و احتراق در آن ها وجود ندارد یا در کمترین میزان ممکن است.
در هنگام خرید وسایل الکتریکی به موارد زیر توجه کنید:
_شکل ظاهری: متناسب با نیاز خود و دکوراسیون خانه و ساختمان خود، وسایل الکتریکی مناسب را انتخاب کنید.
_جنس آنها: جنس مرغوب و باکیفیت را انتخاب کنید تا بعد از مدتی خراب نشود و یا در هنگام اتصال به دیوار نشکند .
_میزان ایمینی آنها: کلید و پریزی را خریداری کنید که از ایمنی بالایی برخوردار باشد و از مواد نسوز ساخته شده باشد تا ایجاد جرقه و آتش سوزی نکند چون این وسایل به صورت مستقیم با جریان برق در ارتباط اند.
_قیمت: در نهایت به قیمت کلید و پریز برق توجه کنید، ببینید جنسی که خریداری میکنید آیا ارزش آن قیمتی که میپردازید را دارد یا خیر. برای جنس خوب، قیمت زیاد بپردازید نه برای هر جنسی.
_اتصالات درونی: اتصالات درونی پریزهای جدید به گونهای طراحی شده است که خطر جرقه و آتش سوزی را به حداقل میزان خود میرساند، بنابراین سعی کنید مدلهای جدیدی را خریداری کنید که این خاصیت را دارا باشند و برای ایمنی ساختمان و امنیت خود هزینه بیشتر را بپرزاید.
-نوع اتصال: یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کنید، مربوط به نوع اتصال وسیله الکتریکی به پریز و کاربرد انواع پریز برق است. مثلا اگر شما برای تلفن پریز نیاز دارید؛ پریزی را خریداری کنید که برای این منظور تهیه شده است.
قصد خرید کلید و پریز ایمن و با کیفیت را دارید؟
همه موارد فوقالذکر، از شکل ظاهری کلید و پریز، اندازه، رنگ و مواد بکار رفته در ساخت آنها گرفته تا نحوهی بکار بردن کلید و پریز در ساختمان و کاربرد هر کدام از انواع مختلف کلید و پریز، باعث شده تا تولید کنندگان این وسایل در ساخت آنها نهایت دقت و رعایت استاندارد را به کار ببرند و این تنوع هم باعث ایجاد رقابت در میان تولیدکنندگان شده است.
اگر قصد خرید کلید و پریز با کیفیت و بادوام را دارید میتوانید به وب سایت ایران الکتریک مراجعه کنید بر روی این وب سایت انواع پریز برق، کلید برق و سایر وسایل و تجهیزات الکتریکی، با مشخصات کامل و قیمت منصفانه وجود دارد و شما میتوانید لیستی کامل از این وسایل الکتریکی را مشاهده کنید و نسبت به خرید آنها اقدام کنید و در صورتیکه نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتری داشته باشید مشاوران این شرکت همه ساعته در خدمت شما عزیزان هستند.
نتیجهگیری
یکی از لوازم الکتریکی ساختمان کلید و پریز است، که انواع مختلفی دارند و بسته به نوع و کاربرد آنها مورد استفاده قرار میگیرند. برای خرید وسایل الکتریکی باید با توجه به نیاز خود و فاکتورهای دیگر مثل ظاهر، جنس، قیمت و غیره، اقدام کنید. ایران الکتریک یک سایت در زمینه ساخت و ارائه انواع وسایل الکتریکی از جمله انواع کلید برق، انواع پریز برق و غیره است که با مراجعه به آن میتوانید به پاسخ تمام سوالات خود در این زمینه برسید و با کمک مشاوران آنها، متناسب با نیاز خود، خرید کنید.